1. Ръкавици

Въпреки че градинарството може да бъде прекрасно хоби, то може бързо да се превърне в трънлив и раздробен проблем без подходящия чифт ръкавици.торф цена

Ръкавиците трябва да са издръжливи, но не прекалено обемисти, особено за работа със семена или пресаждане на разсад.озеленяване София

Прилягането е важно, тъй като лошо прилягащите ръкавици могат да причинят мехури или да доведат до злополуки поради изплъзване.шефлера отглеждане

Материите, които са водоустойчиви, но и дишащи, ще помогнат за запазване на ръцете хладни и удобни.високи кашпи

По-дългите маншети предпазват китките и предмишниците от надраскване и не позволяват навлизане на почва.торф

Съхранявайте ръкавиците на място, защитено от слънчева светлина, далеч от вода и на безопасно място от насекоми.orhideq

2. Ножици за подрязване

Ръчните градински ножици, наричани още градински ножици, помагат за ограничаване на растенията, които излизат извън контрол и вземат връх. Градинските ножици тип „наковалня“ режат с остро острие, срещащо се с плоска повърхност, подобно на нож върху дъска. Заобиколните ножици режат с остро острие, минаващо покрай плоска повърхност с остри ръбове, по-скоро като ножица.чимове

Наковалнята е най-подходяща за мъртва дървесина и може да причини наранявания от смачкване на свежи, зелени стъбла и клони.THConsulting

Заобиколните ножици са по-добри за живи растения и зелена дървесина.

Ножиците трябва да се побират лесно в дланта на ръката ви.

Градинските ножици с тресчотка осигуряват по-голяма сила на рязане, което е идеално за хора с намалена сила на ръката или артрит.TH Consulting

За по-чисти срезове и по-малко наранявания на растенията, ножиците трябва да се заточват редовно. (За повече информация вижте „Грижа и поддръжка на градински инструменти“)

За инструмент за подрязване в стил „наковалня“ Hovercamp препоръчва храпорезни ножици. Повишената сила на тресчотката улеснява рязането на по-дебели или по-твърди клони. 

3. Ножици за клони

Друг инструмент за рязане, ножиците за клони са основно ножици с дълги дръжки, които се използват за подрязване на труднодостъпни места и рязане на по-дебели клони. Дългите дръжки осигуряват необходимия лост за рязане на клони с диаметър до един сантиметър или повече.

 Съществуват видове с наковалня и с байпас, също както при ножиците за подрязване. Дръжките обикновено варират от 16 до 36 инча.

Заобиколните ножици са по-прецизни по отношение на мястото на отрязване, отколкото наковалнята.

Ножиците за клони с по-дълги дръжки могат да бъдат тежки. Знайте какво ще режете и колко далеч ще трябва да достигнете, за да вземете подходящата дължина.

Олекотените алуминиеви дръжки или дръжки от въглероден композит могат да бъдат по-леки.

Подобно на ножиците за клони, поддържайте остриетата на ножиците в добро състояние и ги заточвайте редовно.

За ножици за клони в стил наковалня нашите редактори препоръчват Tabor Tools GG12 Anvil Lopper. Тя може да реже клони с диаметър до 2 инча и е идеална за сух или дървесен растеж. Острието от въглеродна стомана остава остро, което прави рязането лесно. 

4. Градинска вилица

Ефикасен инструмент за обръщане на почвата, градинските вилици могат да копаят в гъста почва по-добре от лопата.THConsulting

Вилиците с леко извити остриета са полезни за загребване на мулч или обръщане на компостни купчини, подобно на вилицата.

Правите зъбци са по-добри за копаене; чудесни са за уплътнена, камениста или глинеста почва.

Квадратните зъби са по-здрави от плоските, които могат да се огънат, когато се ударят в камък или корен.

5. Ръчна мистрия

Основният ръчен инструмент, лопатките са чудесни за пресаждане на лехи и билки, засаждане на контейнери и премахване на плевели.

Изберете широко острие, за да преместите повече почва, или дълго, тясно острие, за да изкопаете плевели или за камениста почва.

Дръжката трябва да пасва удобно в ръката ви.

Лопатките, изковани от неръждаема стомана или поне с глава от неръждаема стомана, са по-издръжливи и ще издържат по-дълго.

Острите ѝ остриета прерязват упоритите корени с лекота, което я прави идеална за засаждане на луковици или засаждане около дървета. 

6. Лопата

Тези квадратни лопати с къси дръжки са работни коне в градината. С тях лесно се изкопават дупки за растения, оформяне на бордюри, повдигане на трева и преместване на малки купчини пръст от една зона в друга.

 Този инструмент може да бъде по-скъп, но една добра лопата ще ви служи до края на градинарския ви живот.

Стъпалата в горната част на острието осигуряват по-здрава и удобна повърхност за краката, когато се нуждаете от допълнителен тласък.

Дръжките от ясенова твърда дървесина са издръжливи и абсорбират ударите и вибрациите.

Обикновено се предлагат с дълги или къси дръжки. По-дългите дръжки осигуряват по-голям натиск, но са по-тежки.

Главите от неръждаема стомана са здрави и не ръждясват.

7. сГребло

Когато паднат листа и боклуци, здравото ви гребло е там, за да ги изхвърли. Греблата се предлагат в голямо разнообразие от стилове и размери, но чудесно начало е стандартното гребло за листа.

Регулируемите грабла вършат работата на повече от един инструмент, като достигат до тесни места или събират големи купчини листа.

Стоманените зъби са по-здрави и могат да бъдат по-груби за деликатните тревни площи, отколкото пластмасовите зъби.

8. Мотика

Видът на градината ви ще определи какъв тип мотика е най-подходящ за вас. За зеленчукова градина може да е необходима здрава, широка мотика. Ако имате многогодишни градини, може да е необходимо по-деликатно докосване и по-тънка мотика. Мотиките са полезни при подготовката на градински и цветни лехи и при изкореняването на плевели.

Търсете удобна дръжка с дълъг обхват.

Острото острие работи по-добре и е по-лесно за използване.

Мотиките за плевене, наричани още хула или мотики със стремена, имат отворена квадратна глава и се бутат напред-назад точно под повърхността на почвата, за да се отреже горният растеж.

Плоските мотики са подходящи за обръщане на почвата в редовете в зеленчуковите градини.

9. Градински маркуч с регулируем накрайник

Водата е в основата на живота на вашата градина и е важно градинският ви маркуч да може да достига и пръска всяка зона. Съществуват три основни диаметъра на маркуча: ½ инча (средно 9 галона в минута), 5/8 инча (средно 15 галона в минута) и ¾ инча (до 25 галона в минута). Регулируемата дюза ви дава възможност да контролирате налягането на водата и радиуса на пръскане.

Преди да закупите маркуч, преценете каква дължина ще ви е необходима.

Дължината на маркуча ще повлияе на налягането на водата – колкото по-дълъг е маркучът, толкова по-ниско е полученото налягане.

Виниловите маркучи са по-леки и по-евтини, но се прегъват по-лесно и не издържат толкова дълго, колкото гумената конструкция.

Съхранявайте маркучите навити на руло и далеч от пряка слънчева светлина. Съхраняването им с прегънати участъци може да доведе до появата на слаби места.

10. Пръчка за поливане

Осигурете на растенията си лек дъжд с помощта на пръчка за поливане, която разбива водата. Удълженият обхват е полезен и за достигане до отдалечени контейнери, висящи растения или задните краища на бордюри. Пръчките за поливане се предлагат в различни дължини – от 10 до 48 инча.

Изберете подходяща дължина за вашите нужди – по-дълга за високи висящи кошници, по-къса за по-тесни пространства.

Вградените в дръжката спирателни клапани пестят вода и ви позволяват да регулирате дебита.

11. Кана за поливане

Съществуват 2 основни вида лейки – пластмасови или метални. Съществуват стотици стилове, цветове, размери и опции за дюзи.

Пластмасовите кани могат да бъдат по-леки от металните, но няма да издържат толкова дълго.

Металните бидони трябва да са поцинковани, за да са устойчиви на ръждясване.

Обмислете размера на каната спрямо силата си – един галон вода тежи малко над 8 килограма.

Позицията на дръжката трябва да ви позволява да носите пълен бидон и също така да го накланяте, за да наливате лесно.

Конструкциите с две дръжки позволяват по-добра стабилност за деца или възрастни градинари.

Може да ви трябват две: по-голяма с глава за разпръскване за открито и по-малка версия с дълго гърло за стайни растения.

12. Количка

Ако в задния двор има допълнителна почва, която трябва да се премести, компост или мулч, които трябва да се добавят към градинските лехи, или друг тежък проект за вдигане и преместване, количката може да ви помогне да пренесете стотици килограми!

Традиционните видове с две дръжки и едно колело могат да бъдат по-трудни за балансиране на тежки или неравномерно разпределени товари.

Моделите с една дръжка и две колела са по-лесни за балансиране, по-добри са за хора с ограничена сила или при теглене по неравен терен.

Количките с една дръжка могат да се бутат или дърпат с една ръка.

Съхранявайте я чиста и суха, за да предотвратите появата на ръжда.

Поддържайте колелата правилно напомпани за по-лесно предвижване.